Fleksitarijanska dieta

Fleksitarijanska dieta – fleksitarijanstvo

V poplavi različnih diet se najdejo tudi takšne, ki jih morda ne bi pričakovali. Če se sprašujete, kaj je fleksitarijanstvo, naj najprej zapišemo, da beseda »fleksi« pove precej. Verjetno ste vsaj za hip pomislili tudi na vegetarijanstvo. In če združimo slednje še s flekibilnostjo, dobimo zelo zanimivo dieto, ki sliši na ime fleksitarijanska dieta.

Morda ste si že kdaj želeli presedlati na vegetarijansko hrano, a vas misel, da bi v popolnosti ostali brez mesa, nekoliko plaši. Nič hudega, zato je tu fleksitarijanstvo. Veliko zdrave in sveže zelenjave, sadja, pa kljub vsemu tudi nekaj mesa.

Ali temu načinu prehranjevanja kaj manjka?

V resnici prav nič, saj fleksitarijanska dieta ne prepoveduje ničesar, zgolj zapoveduje uravnoteženo in zdravo prehranjevanje. Tudi meso je seveda del človekove prehrane že od nekdaj, a naj bo to skrbno odmerjeno, nepredelano in kvalitetno.

Pri sadju in zelenjavi nam v resnici nikakor ni potrebno varčevati, le paziti morda s sadjem, ki vsebuje nekoliko več sladkorja. Predvsem banane v tem primeru niso primerne za zajtrk, za malico pa že precej bolj. Kar je »mesojedcem« verjetno precej pri srcu, je vsekakor to, da boste še vedno lahko zaužili okusen pršut, nemastno rdeče meso, perutnino in ribe.

Kdo so fleksitarijanci?

Če so vegetarijanci po večini ljudje, ki se mesu odpovedo zaradi skrbi za živali, pa so fleksitarijanci osebe z izdelanim mnenjem okoli zdravega načina prehranjevanja. Fleksitarijanska dieta namreč zapoveduje, da pomembna hranila še vedno pridobivamo tudi iz kvalitetnega mesa.

Fleksitarijanci so v resnici tudi tisti vegetarijanci, ki jih občasno zanese in jim prsti sem ter tja sežejo po mesu. Čeprav še vedno uživajo pretežno vegetarijansko hrano, pa na ta način padejo med fleksitarijance. Zagotovo je lažje opisati takšnega človeka z eno besedo kot pa razlagati, kako zelo malo mesa poje.

Je fleksitarijanska dieta primerna za hujšanje?

Glede na do sedaj prebrano ste verjetno mnenja, da fleksitarijanska dieta ne služi hujšanju, pač pa le nekoliko bolj zdravemu slogu življenja. Toda kako sploh pridobimo odvečne kilograme, če ne prav z nezdravim načinom prehranjevanja?

Veliko sadja in zelenjave? Sliši se, da se bodo kilogrami uravnali kar sami od sebe. Ob tem pa še krvni tlak in splošno počutje. Vsi vemo, da je nemastno meso ključno za vnos beljakovin in nekaterih mineralov, ki jih telo zelo potrebuje. Seveda jih lahko nadomestimo z drugimi živili, a vendarle zmerno uživanje mesa ni slabo.

Kako bo videti moj krožnik?

Se v poletnih dneh radi odpravite v center mesta in si v idiličnem okolju na vrtu privoščite okusno solato s piščančjimi trakci? To bo zagotovo ostal eden od vaših krožnikov. Čeprav fleksitarijanstvo ne pomeni odpovedovanje mesu ali drugim živilom, pa je jasno, da tega ne sme biti preveč. V zmernih količinah in ne vsak dan.

Če se še vedno sprašujete, kako bo videti vaš jedilnik in kolikokrat na teden boste jedli meso, si skušajte predstavljati naslednje. Fleksitarijanska dieta pomeni, da bodo približno dve tretjini vaših obrokov sestavljali zelenjava, sadje, žitarice, mlečni izdelki in podobno, medtem ko bo meso zavzelo slabo tretjino.

Planet Diet

Na spletnem portalu Planet Diet vam predstavljamo zdravju prijazne diete!

Ne spreglejte