Jajčna dieta

Jajčna dieta

V želji po čimprejšnji izgubi odvečnih kilogramov se oziramo za najbolj različnimi dietami, kar jih je moč najti. Seveda nas vse zanimajo zgolj rezultati, čeprav si ob tem ne bi želeli preveč trpeti. Se bojujete z odvečno težo in so vam hkrati pri srcu trdo kuhana jajca?

Potem bo jajčna dieta kot naročena za vas. Seveda ne boste jedli zgolj jajc, pač pa tudi nekatera druga živila v posebnih kombinacijah, kar bo vašemu telesu kljub odvzemu kalorij prinašalo vsa potrebna hranila za nemoteno delovanje. Kljub vsemu pa se pred pričetkom diete posvetujte s svojim zdravnikom, še posebej v primeru, če imate zdravstvene težave.

Kako poteka jajčna dieta?

Jajčna dieta zajema 14 dni posebnega prehranjevanja, pri čemer lahko računate na precej izgubljenih odvečnih kilogramov. Tudi do 10. Omenjena dieta je znana po tem, da omejuje vnos ogljikovih hidratov, na drugi strani pa predstavlja večji vnos maščob.

Maščobe v prehrani
Jajčna dieta zmanjšuje vnost hidratov in povečuje vnos maščob.

Morda se to sliši kontra produktivno, a v resnici deluje. Ker gre za jajca, je jasno, da boste zaužili tudi veliko beljakovin, saj boste na dan zaužili do 5 jajc. Prednost te diete tiči v dejstvu, da prinaša pot do popolne telesne teže, hkrati pa ni strahu, da bi se vam stopljeni kilogrami po prehodu na običajen način prehranjevanja ekspresno vrnili.

Hujšanje ne vpliva samo na težo

Zanimivo pri tej dieti je, da prehranski strokovnjaki trdijo, da ne vpliva le na izgubo odvečnih kilogramov, pač pa pozitivno deluje tudi na nekatera druga področja. Tako naj bi denimo izboljševala kvaliteto vida, krepila nadzor krvnega sladkorja, učvrstila kosti in poskrbela za lepše in bolj zdrave lase ter nohte.

To torej pomeni, da se bo sočasno spremenila postava, s tem pa tudi splošen videz v ogledalu. Je sploh lahko še lepše? In kar brez skrbi, jedli boste tudi piščanca na žaru, pusto svinjino, kuhano zelenjavo in ribe, ne zgolj jajca. Strogo pa se bo treba odpovedati sladkorju in alkoholu.

Primer jedilnika jajčne diete

Dan z jajčno dieto bo potekal v treh obrokih, česar se bo potrebno držati naslednjih 14 dni. Za lažjo predstavo, kako bo videti jedilnik v naslednjih dveh tednih, vam navajamo primer.

  • Za zajtrk si privoščite dve trdo kuhani jajci, pomarančni sok ali vodo s sokom limone – brez sladkorja.
  • Za kosilo si privoščite ribo na žaru (140 g) in dodajte za konec še grenivko.
  • Kaj pa večerja? Jajca, seveda. In to kar tri trdo kuhana jajca brez vsega.

Druge kombinacije

Jedilnik si skozi obdobje diete lahko popestrite na različne načine, pri čemer je treba upoštevati le živila, ki so v teh kombinacijah dovoljena. Ribo boste zamenjali s kuhano govedino, 170 grami piščančjega mesa brez kože ali pusto svinjino.

Od zelenjave bodo najbolj dobrodošli brokoli, špinača, šparglji, listnati ohrovt in gobe, pri sadju pa ste verjetno že opazili, da bo to kar grenivka. Omeniti velja, da obstaja precej različic jajčne diete, zato se pred pričetkom dobro informirajte in izberite tisto, ki vam bo najbolj ustrezala.

Ima jajčna dieta tudi slabosti?

Ob povečanem vnosu jajc v telo se človek vpraša, ali ni to morda malce preveč. Res je, da smo nekoč sledili napotkom, da z jajci ne gre pretiravati, a so se ta navodila v sodobnem času nekoliko spremenila. Jajca so nizko kalorična, kar sicer lahko pomeni določen primanjkljaj.

Obenem pa so bogat vir beljakovin in holina, pri čemer velja dodati še vitamine in minerale, ki jih z njihovim uživanjem vnašamo v telo. Če je vaša služba fizično bolj naporna ali pa se morda ukvarjate s kakšnim treningom, bo dobro preveriti izračune glede vnosa kalorij. Vsekakor pa se o tem posvetujte tudi s prehranskim strokovnjakom ali z osebnim zdravnikom.

Zakaj hujšanje z uživanjem jajc deluje?

Bistvo tega, zakaj je jajčna dieta uspešna, je povezano z dejstvom, da z njimi v telo ne vnašamo veliko kalorij. To posledično pomeni, da si jih mora telo poiskati drugje, in le kje hitreje kot v zalogah maščob, ki se jih tako zelo želimo znebiti. Po končani dieti vsekakor pričnite jesti vse, a naj bodo količine zmerne.

Jajca so dokaj poceni živilo in enostavna za pripravo, zato je ta dieta še nekoliko bolj priljubljena kot nekatere druge, ki zahtevajo popolnoma prilagojeno prehranjevanje. Nikakor pa ne gre pozabiti na pitje vode in predvsem gibanje, ki ima tako na telesno težo kot tudi splošno zdravstveno stanje posameznika ogromen vpliv.

Planet Diet

Na spletnem portalu Planet Diet vam predstavljamo zdravju prijazne diete!