Ločevalna dieta

Ločevalna dieta

Ljudje se že od nekdaj obremenjujemo s svojim videzom, še posebej z odvečnimi kilogrami. Ti pa niso težava zgolj za naš videz, pač pa močno vplivajo tudi na zdravje posameznika. Previsoka telesna teža je krivec za marsikatero bolezen; sladkorno, srčno žilne bolezni in podobno.

Ko se želimo spopasti s prekomerno telesno težo, najprej seveda pomislimo na dieto. A dodajmo na tem mestu, da je potrebno spremeniti celoten slog življenja, če želimo biti pri dieti uspešni. Potrebno bo torej sodelovanje zdrave prehrane, gibanja in discipline.

Ločevanje živil po dnevih

Tudi s tem vprašanjem se srečajo pravzaprav vsi, ki imajo pred seboj cilj, povezan s telesno težo. Diet je vsekakor ogromno, nekatere so bolj, druge manj uspešne, pomembno pa je, da z njimi ne škodimo samim sebi. Ena bolj popularnih diet v zadnjem obdobju je zagotovo ločevalna dieta. Pravimo ji tudi 90-dnevna dieta, sicer pa so zanjo značilni dnevi: beljakovinski, škrobni, ogljikovo-hidratni, sadno-zelenjavni in vodni dan.

Kot je moč razbrati iz zadnjega stavka, gre za dieto pravilnega kombiniranja različnih živil. Zato se dieta tudi imenuje ločevalna dieta. Kar je še bistvenega pri tej dieti in si je potrebno zapomniti že prvi dan, je, da se bodo izgubljeni kilogrami vrnili kot bumerang, če se tega načina prehranjevanja ne boste držali tudi kasneje.

Kaj jesti pri ločevalni dieti?

Pri omenjeni dieti si bo najlažje zapomniti, kaj jesti za zajtrk. Ta je vedno enak in je lahko sestavljen iz nesladkane kave, čaja in sadja.

  • Na beljakovinski dan boste seveda lahko jedli meso. Čevapčiči, ribe, kuhana govedina, zrezek s solato in podobno.
  • Za škrobni dan pridejo v poštev jedi iz živil, ki vsebujejo škrob; krompir, fižol (pasulj brez mesa), leča, riž, kruh, …
  • Ogljikovo-hidratni dan vam bo na krožniku postregel s testeninami s paradižnikovo omako ali zelenjavo, pico brez šunke in sira, rižoto.
  • Sadno-zelenjavni dan bo takšen, kot je njegov naziv. Vsak obrok naj vsebuje le eno vrsto sadja.
  • Na vsak 29. dan po začetku ločevalne diete pa sledi še vodni dan. Na ta dan ne boste jedli ničesar, zaužili boste zgolj vodo, nesladkano kavo ali čaj.

Ko boste opravili z 90-dnevno ločevalno dieto, si zapomnite, da morate vztrajati pri ločevanju živil oziroma jih pravilno kombinirati pri svojih obrokih, sicer bo šel ves pretekli trud v nič.

Dodajmo še, da je pri ločevalni dieti znano, da je za večerjo na meniju enako kot za kosilo, le količinsko za polovico manj. Povsem enostavno. Če ste za kosilo denimo pojedli 8 čevapčičev, jih boste za večerjo pojedli 4.

Planet Diet

Planet Diet

Na spletnem portalu Planet Diet vam predstavljamo zdravju prijazne diete!

Ne spreglejte