Mediteranska dieta

Mediteranska dieta

Če ste si kdaj želeli shujšati ob dieti, ki vam bo v veselje in vas bo navduševala s svojimi okusi in raznovrstnimi živili, potem vsekakor morate preizkusiti mediteransko dieto. Kot je že iz samega imena razbrati, boste uživali v mediteranski hrani, ki je lahka, sveža in brbončicam prijazna.

Pri tej dieti ne boste videti žalostni in sestradani, prijatelji in prijateljice pa vas ne bodo spraševali po zdravju. V mediteranski dieti so zajete ribe, sveža zelenjava in sadje, polnozrnati izdelki, zdravo olivno olje, perutnina in mlečni izdelki. Neka raziskava je potrdila, da imajo ljudje, ki se držijo te diete, kar 30 % manj možnosti za bolezni srca in ožilja ter s tem povezane kapi.

Zdrava hrana in gibanje

Bistvo meditaranske diete je povzeto v tem podnaslovu. Gre za kombinacijo zdrave in sveže hrane ter gibanja, ki je človeku prirojeno in nujno za zdravo življenje. »Brez nič ni nič,« so dejale že naše babice in od takrat se ni kaj dosti spremenilo. Samo uživanje zdrave hrane prav tako ne bo porok za idealno telesno težo. Bistveno je, da se človek giba, je aktiven in se morda ukvarja s kakšnim športom ali vsaj redno telovadi.

Prav ta del življenja slehernika je ob zdravi prehrani najpomembnejši za dolgo in srečno življenje. Medtem ko se gibamo, se v možganih izločajo posebni hormoni, ki jih imenujemo tudi »hormoni sreče«. V takšnih trenutkih jasneje razmišljamo in imamo bolj veder pogled na svet. Enako je tudi z dobro hrano. Ko razveselimo brbončice in se obenem zavemo, da s tem skrbimo za svoje dobro počutje.

Česa ne smem jesti po mediteranski dieti?

Načeloma je tako, da mediteranska dieta ničesar izrecno ne prepoveduje, ampak priporoča zmernost. Tako se bo na vašem krožniku lahko občasno znašlo tudi rdeče meso (nekajkrat mesečno), za slajenje pa je, namesto sladkorja, bolj zaželen med. Bolj pomembna, kot prepovedi, so pravilna razmerja med določenimi živili.

Navaditi se je potrebno na vsaj štiri obroke, od česar sta dva glavna in dva manjša. Vsekakor pa se je potrebno na daleč izogniti vsem predelanim živilom, tistim z ojačevalci okusa, umetnimi barvili in drugimi dodatki.

Tudi grehi so dovoljeni

Ker je mediteranska precej »odprta«, kot so pregovorno odprti ljudje, ki živijo na Mediteranu, se je dovoljeno tu in tam tudi pregrešiti. Govorimo o kakšnem kozarčku vina ali posladku, kar pa naj pride na vrsto šele takrat, ko boste že zadovoljni s svojo težo.

Jedilnik mediteranske diete

Nikakor ne preskočite zajtrka, saj je ta nujen. Privoščite si ovsene kosmiče z mlekom, namesto sladkorja pa vanje narežite raje nekaj koščkov različnega sadja. Pri tem se izognite bananam. Za slajenje lahko dodate malce medu ali pa sladke rozine. Zajtrk lahko popestrite tudi z različnimi oreščki, ki so bogati z omega 3 kislinami. Da ne boste vsako jutro jedli enako, si kdaj privoščite tudi pečeno jajce na olivnem olju.

Vmesno lahkoto potešite z različnim sadjem po svojem okusu.

Za kosilo si lahko privoščite ribe ali perutnino in na pari podušeno zelenjavo. Slednje lahko pojeste po mili volji, seveda pa sezite tudi po sezonski solati, le ne pretiravajte z oljem.

Za večerjo pa naj bo znova na vrsti sadje, lahko tudi kakšni manj mastni mlečni izdelki.

Kot vidite, vam z mediteransko dieto ne bo kaj hudega!

Planet Diet

Planet Diet

Na spletnem portalu Planet Diet vam predstavljamo zdravju prijazne diete!

Ne spreglejte