Montignacova dieta

Montignacova dieta

Težave s prekomerno telesno težo so prisotne malodane povsod. Celo tisti navidezni »suhci« tarnajo, da se jim je preveč nabralo okoli trebuha ali morda kje drugje. Ker je življenje z odvečnimi kilogrami naporno tako za zdravje kot počutje vsakega izmed nas, ni nenavadno, da je nastalo na desetine, če ne kar stotine ali tisoče različnih diet in nasvetov, kako shujšati.

Je pa potrebno biti previden z izborom diete. Nekatere so kar nekoliko ekstremne in lahko človeka pahnejo v še večje težave. Tokrat smo se odločili preveriti Montignacovo dieto in razvozlati, zakaj jo omenja toliko ljudi.

Ogljikovi hidrati so dovoljeni?

Kar marsikoga pritegne, je informacija, da Montignacova dieta dovoljuje uživanje ogljikovih hidratov. Michel Montignac, po katerem se dieta imenuje, je nekoč namreč prišel do bistvenega spoznanja. Veliko ljudi tarna, da so se zredili, čeprav ne pojedo veliko in za to krivijo to in ono. Montignac pa je ugotovil, da se človek ne zredi, ker bi preveč pojedel, ampak zato, ker uživa napačno hrano.

Na ta način je iznašel prav posebno dieto, ki ne sloni na stradanju, pač pa na glikemičnem indeksu živil, ki jih zaužijemo. Tako si je zamislil zgolj dve fazi, ki vodita do izgube odvečnih kilogramov.

  1. Razstrupljanje in izguba odvečne teže: maščobe, beljakovine in ustrezni ogljikovi hidrati, glikemični indeks naj bo pod 50.
  2. Vzdrževanje optimalne telesne teže: sprememba prehranjevalnih navad za celo življenje in vzdrževanje stanja.

Montignac zatrjuje, da je bistven del hujšanja po njegovi metodi izbor živil na podlagi njihovega glikemičnega indeksa, pri čemer zaužita energijska vrednost ni pomembna. Zveni neverjetno?

Dobri in slabi ogljikovi hidrati

Dandanes praktično vsi vemo, da naša živila vsebujejo tako dobre in slabe ogljikove hidrate kot na drugi strani tudi dobre in slabe maščobe. Na hitro povejmo, da Montignacova dieta temelji na kombiniranju dobrih in slabih ogljikovih hidratov z drugo hrano, nikakor pa jih ne smemo mešati z maščobami.

Ko smo pri maščobah, povejmo, da so dobre maščobe tiste, ki jih naše telo pridobi denimo iz zaužitih rib. Bistvo omenjene diete je, da uživamo živila, ki proizvajajo manj inzulina.

Kaj lahko jem in česa ne?

Montignacova dieta je na videz zelo preprosta in razumljiva. Nekateri bodo dejali, da celo všečna. Hrana, ki jo lahko jeste v izobilju, vključuje sadje, zelenjavo, mlečne izdelke in meso.

Okrog 25% energijskega vnosa zagotavljajo beljakovine, je pa pri tem potrebno paziti na morebiten presežek nasičenih maščob. Vsekakor na jedilnik ne smete uvrstiti sladkorja in alkoholnih pijač.

Primer jedilnika po Montignacovi dieti:

  • Zajtrk: jajčna omleta s koščki slanine
  • Kosilo: paradižnikova juha, solatni krožnik s šunko in jajcem
  • Večerja: riba na žaru z zelenjavo

Za koga je primerna Montignacova dieta?

Dieta po Montignacu je v resnici primerna za vsakogar, ki si želi izgubiti nekaj odvečnih kilogramov in ob tem zdravo ter raznovrstno jesti. Potrebno pa se je zavedati, da zahteva nekaj načrtovanja pri samih obrokih kot tudi računanja glikemičnega indeksa živil, ki jih nameravate zaužiti. Tega boste zlahka izračunali iz podatkov, ki jih boste o posameznih živilih našli na spletu.

Pri glikemičnem indeksu gre dejansko za sistem razvrščanja živil in nam pove, koliko glukoze gre v naš krvni obtok, potem ko zaužijemo določeno vrsto hrane. Zakaj je to pomembno? Na ta način izvemo, kako močno bo določeno živilo vzpodbudilo trebušno slinavko k izločanju inzulina. Glikemični indeks (GI) je torej številka, ki nam pove kako velik del sladkorja zaužitega živila bo končal v našem krvnem obtoku.

Planet Diet

Na spletnem portalu Planet Diet vam predstavljamo zdravju prijazne diete!