Sirtfood dieta

Sirtfood dieta

Če vam Sirtfood dieta še ni poznana, boste presenečeni ob nekaterih dejstvih, ki veljajo zanjo. Prav tako kot tudi to, da se jo je denimo poslužila zvezdnica Adele, za katero vemo, koliko kilogramov je »slekla« s sebe. In da bi bilo vse skupaj še bolj zanimivo, gre za dieto, ki dovoljuje nekaj sicer »prepovedanih« živil.

Sirtfood dieta je sestavljena iz dveh faz, obe skupaj pa trajata tri tedne. In kaj so tista nepričakovana živila, ki se bodo še vedno znašla pred vami, pa čeprav boste na dieti? Čokolada in alkohol (rdeče vino). Tega vsekakor niste pričakovali, priznajte.

Kaj sploh je Sirtfood?

Morda bi bilo najbolje, da se s tem izrazom preveč ne zapletamo, lahko pa ga poslovenimo in rečemo sirtuinska dieta. Sirtuini so beljakovine, za katere je dokazano, da v telesu opravljajo različne naloge, med katerimi so tudi tiste, povezane s presnovo.

Da bi jih aktivirali, je potrebno uživati določena živila, ki za to poskrbijo. Mednje štejemo kurkumo, zeleni čaj, citruse, borovnice, rukolo, radič, peteršilj, črno kavo, lososa, temno čokolado in rdeče vino. Omenili smo, da dieta poteka v dveh sklopih, ki trajata tri tedne. V tem času bo potrebno paziti na točno določen vnos kalorij.

Prvi trije dnevi Sirtfood diete

Če se sprašujete, kako bo sestavljen vaš jedilnik in koliko kalorij boste lahko vnesli v telo, imamo za vas odgovor. V prvih treh dneh se bo število kalorij ustavilo pri 1000. Predlagani so trije smoothiji in en obrok, sestavljen iz dovoljenih živil. Čaka vas nekaj računanja, a se izplača.

Če pomislite, da je Adele s to dieto odpravila okrog 50 kilogramov, boste verjetno rade volje sledili napotkom in navodilom, ki jih zapoveduje omenjena dieta. Kljub vsemu, kar slišite in preberete, pa ne pozabite, da zvezdniki dobro vedo tudi, kje je telovadnica.

Po treh dneh Sirtfood diete

Po strogem upoštevanju napotkov za prve tri dni boste po tretjem dnevu število vnesenih kalorij lahko dvignili na 1500. Namesto treh smoothijev pa boste zaužili dva smoothija in dva obroka iz dovoljenih živil na dan. Zanimivo, da Sirtfood dieta ne sloni na stradanju, pač pa bo vaše telo spodbudila k pravilnemu delovanju in prebudila presnovne procese v njem.

Poleg tega, da boste na ta način uravnali svoj metabolizem, pa je dokazano, da se tako zaščiti tudi celice. Torej, en zares dobrodošel paket sprememb, ki bo vaše počutje popeljal na neko novo, boljšo raven. Omenili smo temno čokolado. Naj vsebuje vsaj 75 do 85 % kakava. Z rdečim vinom pa seveda ne pretiravajte.

Iz česa pripraviti smoothie?

Omenili smo, da boste kar pogosto pili smoothije. Zdaj vas zagotovo zanima, iz česa bodo narejeni. Se spomnite kakšnega prizora iz filma, v katerem se lik zdravo prehranjuje in ves čas s seboj po stanovanju prenaša kozarec zelenega soka?

No, nekako tako boste videti tudi sami. Pripravite si smoothie iz rukole, ohrovta, peteršilja, zelene, ingverja, zelenega jabolka in limete ali limone. Uporabite tudi zeleni čaj, vse skupaj pa pripravite po svojem okusu. In limone ne miksajte, ampak jo nakapajte nazadnje v kozarec.

Kaj pa druga faza Sirtfood diete?

Prva faza je končana po enem tednu, ki smo ga opisali nekoliko višje. V drugi fazi pa boste naslednja dva tedna pojedli po tri obroke iz dovoljenih živil na dan in spili en smoothie. Na kalorije pa vam ne bo več potrebno pretirano gledati.

V resnici ne le, da bi si kalorije omejevali, bilo bi celo škodljivo za vas, če bi dlje časa uživali samo 1500 kalorij ali manj na dan. Seveda pa morate imeti v mislih tudi to, kaj počnete čez dan in koliko kalorij vaše telo potrebuje. Ne sedimo vsi v pisarni in nismo vsi fizični delavci.

Bodite pozorni na to, da po zaključeni drugi fazi telesu dovajate vse potrebne vitamine, minerale, beljakovine, ogljikove hidrate in maščobe, ki jih za svoje delovanje nujno potrebuje. Prav tako Sirtfood dieta ni primerna za sladkorne bolnike. Vsekakor pa se pred pričetkom posvetujte s svojim zdravnikom, ali vam tak način hujšanja priporoča ali ne.

Planet Diet

Na spletnem portalu Planet Diet vam predstavljamo zdravju prijazne diete!

Ne spreglejte