South Beach dieta

South Beach dieta

Če ste med tistimi, ki se konstantno borijo s prekomerno telesno težo, a vas po drugi strani skrbijo različne diete, ki v veliki meri vplivajo na vaše zdravje, boste veseli tokratne South Beach diete. Ker za veliko diet velja, da so stresne za telo in na ta način slabo vplivajo na srce in ožilje, je kardiolog Arthur Agatston pripravil eno, ki je srcu in ožilju prijazna.

V prvi vrsti se je proslavljeni kardiolog proslavil s tem, da gre za zelo uspešno dieto, ki pa ni ekstremna in od ljudi ne zahteva stradanja in enormnega odrekanja pri hrani. South Beach dieta je namreč do vašega krožnika dokaj prijazna, poteka pa v treh fazah.

Kaj pa ima kardiolog s hujšanjem?

Marsikomu pade na pamet to vprašanje kot tudi podvprašanje, zakaj se je sploh lotil tega področja. Kot kardiolog se je celo življenje srečeval z ljudmi, ki so potrebovali operativno zdravljenje na srcu ali ožilju in bili ob tem »nevarni« zaradi svoje prekomerne teže.

Za veliko diet pa je znano, da so precej ekstremne in kot takšne vsekakor neprimerne za uporabo na bolnikih s kardiovaskularnimi težavami. Prav v ta namen je dr. Agatston pripravil posebno dieto zanje. South Beach dieto!

1. faza South Beach diete

V prvi fazi gre za del diete, ko je potrebno največje odrekanje glede na dotakratne prehranjevalne navade. Opustiti je potrebno vse slabe ogljikove hidrate (kar je priporočljivo tudi za zdrave ljudi), kot so na primer sladkor, testenine, kruh, alkohol in podobno. Bo šlo? Seveda bo! Prepovedano je tudi sadje.

Vedno se lahko do sitega najeste, a počnite to ob krožnikih, na katerem bodo različne omlete, ribe, perutnina in zelenjava. Prve faze se morate držati 14 dni, v katerih boste na ta način izgubili vsaj 5 kilogramov odvečne telesne teže.

2. faza South Beach diete

Ko ste prestali prvo fazo, vam bo v drugi že precej lažje. Počasi se bodo na vaš jedilnik vrnili nekateri ogljikovi hidrati, katerih glikemični indeks pa naj bo čim nižji. Dodajmo, da imajo največji glikemični indeks živila, kot so sladkor, sadje in vsa živila, ki omenjeno vsebujejo. Druga faza traja do trenutka, ko tehtnica pokaže številko, ki ste si jo določili pred začetkom hujšanja.

Še en nasvet: na dan uživajte vsaj tri obroke, ki pa jih lahko še dodatno razdelite. Zakaj? Da boste jedli večkrat in se na ta način izognili »volčji« lakoti.

3. faza South Beach diete

To je to! Zmagali ste na tekmi s prekomerno telesno težo, a prvenstvo bo še trajalo, če se izrazimo po športno. Gre namreč za nenehen boj s kilogrami in samim seboj, a če se boste držali tistega, kar ste se naučili v prvih dveh korakih, ne bi smeli imeti nikakršnih težav.

V tej fazi boste lahko na svoj jedilnik (v razumnih količinah) vrnili še preostale ogljikove hidrate, pri čemer pa ni odveč opozoriti, da ni dobro pretiravati s sladkorjem in drugimi živili z visokim glikemičnim indeksom. V nasprotnem primeru vam South Beach dieta ne bo pomagala, saj se vam bodo izgubljeni kilogrami hitro vrnili kot bumerang.

Dobro je vedeti: samo z dieto ne boste kaj dosti opravili, če ne boste korenito spremenili tudi svojega življenjskega sloga. Gibajte se, telovadite in hodite v naravo!

Planet Diet

Planet Diet

Na spletnem portalu Planet Diet vam predstavljamo zdravju prijazne diete!

Ne spreglejte